Kiropraktika
Spinalna manipulacija (kiropraktika) je tehnika manipulacije zglobova kralježnice gdje se kratkim i brzim potiskom postiže smanjenje bolova i olakšanje.
kiropraktika, Osijek, Fizionova, spinalna, manipulacija, kralježnica, kralježak, fizioterapeut, fizikalna, fizioterapija
741
page-template-default,page,page-id-741,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Kiropraktika

ŠTO JE KIROPRAKTIKA

 

Kiropraktika je tehnika mobilizacije sinovijalnih zglobova, za koju je karakteristična brza i kratka pasivna manipulacija zgloba (engl. High Velocity & Low Amplitude), koja često uzrokuje specifično „pucketanje“.

 

Prvi zapisi o manipulacijama zglobova sežu u vrijeme Hipo-krata, Galena i Avicenne, dok su se moderne manipulativne tehnike, čiji su glavni predstav-nici Andrew Taylor Still, D. D. Palmer i Alan Stoddard, razvijale prvenstveno unutar osteopatije i kiropraktike od početka 20. stoljeća.

 

Uspješnu manipulaciju prati trenutno opuštanje mišića povezanih s manipuliranim zglobom, bolja lokalna prokrvljenost svih tkiva, sloboda kretanji u zglobu i smanjenje boli. Terapijski učinci ovise o svrsi i mjestu manipulacije zgloba.

 

Manipulaciju zglobova određujemo individualno, a već po postavljenoj dijagnozi, općem stanju, te cilju koji se želi i može postići. Tako je ponekad dovoljan i jedan tretman dok u drugim slučajevaima može zatrebati i više ponovljenih terapija kako bi se postigao zadovoljavajući rezultat.

 

Iz istog je razloga često uz manipulaciju zglobova kombiniramo neku od drugih terapijskih tehnika poput masaže, a sve u svrhu što bržeg i što potpunijeg uklanjanja simptoma i povratka pune funkcije ozlijeđenog ili bolnog segmenta.