Bowen tehnika
Bowen, terapija, Bowen metoda, holistički pristup, Bowen terapeut, Fizionova, fizikalna, fizioterapeut, fizioterapija
Bowen, terapija, Bowen metoda, holistički pristup, Bowen terapeut, Fizionova, fizikalna, fizioterapeut, fizioterapija
713
page-template-default,page,page-id-713,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Bowen tehnika

ŠTO JE BOWEN TEHNIKA

 

Bowen tehnika je manualna terapijska metoda utemeljena na cjelovitom pristupu zdravlju u kojoj se koriste specijalizirani pokreti na mekom tkivu. Terapeut nježnim pokretima radi na određenim točkama na tijelu kako bi pokrenuo relaksacijske procese i omogućio bolje funkcioniranje organizma.

 

Terapeut će prilikom rada na obje strane tijela osjetiti promjenu u tkivu pod prstima te će ga određene promjene voditi kroz daljnji proces i izbor procedura. Tako se metoda prilagođava Vama, odnosno tegobama koje imate s ciljem postizanja cjelokupnog poboljšanja. Holistička je metoda odnosno bazira se na principu djelovanja na cijelo tijelo a ne samo na ozlijeđeni dio te je prilično učinkovita kod velikog broja tegoba.

 

Tehniku je utemeljio g.Thomas Ambrose Bowen, iz Australije, te se koristi u cijelom svijetu preko 40 godina s uspješnim rezultatima što potvrđuju provedena medicinska istraživanja.

 

KAKO IZGLEDA I KOLIKO TRAJE TRETMAN

 

Bowen tretman traje do 30ak min ovisno o broju procedura koje se koriste.  S obzirom da se radi na određenim točkama na tijelu, tretman se najčešće provodi preko lagane odjeće.  Nakon svakog seta određenih pokreta po tijelu terapeut radi kratku pauzu kako bi dali tijelu određeno vrijeme da reagira na inpute koje mu dajemo. Tehnika je nježna i najčešće bezbolna.

 

ZA KOGA JE  BOWEN TEHNIKA

 

Bowen je holistička metoda te s obzirom na nježan pristup nema ograničenja s obzirom na starost pacijenta te se može raditi i na novorođenoj djeci pa sve do starije dobi.

 

DJELOVANJE BOWEN TEHNIKA

 

Bowen tehnika koristi gledišta zapadne znanstvene medicine o fizičkom tijelu, fiziologiji i anatomiji te istočnjačku tradiciju u pogledu dinamike energije. Ima velik utjecaj na “fasciju” kroz piezoelektrični impuls i druge mehanizme na način pokretanja prirodnog procesa cijeljenja fascije i samog organizma. Također potiče i bolji rad organa vraćanjem u balans cijelog organizma.

 

NAJČEŠĆE INDIKACIJE ZA PRIMJENU BOWEN TEHNIKE

Dijagnoza
KRALJEŽNICABolovi u leđima, išijas, uklještenja, trzajna ozljeda vrata, miogeloze, spondiloze, kompresivni sindromi, loša držanja
ČELJUSNI ZGLOBBolovi u zglobu, uklještenja čeljusnog zgloba, bolovi i trnjenja lica, bruksizam, glavobolje
RAMENI ZGLOBSindrom bolnog ramena, smrznuto rame, PHS, stanja nakon iščašenja i operacija
PROBAVA I CRIJEVAOtežana probava (zatvor), Chronova bolest, žgaravica, napuhnutost, Kolike (grčevi) kod dojenčadi, …
GLAVAGlavobolje, migrene, vrtoglavice, stres
LAKATNI I RUČNI ZGLOBTeniski lakat, golferski lakat, sindrom karpalnog tunela, stanja nakon prijeloma i ozljeda
KOLJENI I NOŽNI ZGLOBStanja nakon prijeloma i ozljeda koljena i gležnja
SPORTSKE OZLJEDEOzljede tetiva, mišića, zglobova, sindromi prenaprezanja; Preventivni tretmani za povećanje tjelesne spremnosti sportaša
DIŠNI PUTOVIAstma, sinusitis, alergije, bronhitis, emfizem, peludna groznica…
REPRODUKTIVNI ORGANINeplodnost, tegobe s prostatom, ciste na dojkama, menstrualni poremećaji (PMS), tegobe u trudnoći
NEUROLOŠKE TEGOBEMultipla skleroza, distoni sindrom kod dojenčadi (CPK), cerebralna paraliza, stanja nakon moždanog udara ili ozljede živca (pareze/paralize)